Pages

Monday, April 29, 2013

Όπως είναι γνωστό, η κινέζικη επανάσταση στηρίχτηκε κυρίως στην αγροτιά. Το γεγονός αυτό μήπως αναιρεί τη θέση των Μαρξ-Λένιν, για την πρωτοπορία της εργατικής τάξης; Μήπως επίσης την αναιρεί και το γεγονός, ότι στη χώρα μας η αγροτική τάξη έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στην πάλη κατά της φασιστικής κατοχής (ΕΑΜ) και στον εμφύλιο πόλεμο;

Είναι αλήθεια ότι στις παραπάνω, όπως και σε άλλες, περιπτώσεις η αγροτιά αποτέλεσε αριθμητικά, σε βαθμό ανάλογο με την ταξική διάρθρωση της κάθε χώρας, την κυριότερη κινητήρια δύναμη. Στην πραγματικότητα όμως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί καθόλου την παραπάνω θεμελιακή θέση του μαρξισμού  λενινισμού. Αντίθετα υπογραμμίζει την ορθότητά της.

Στις κοινωνικές επαναστάσεις παίρνουν μέρος πολλές ταξικές δυνάμεις, ανάλογα με το χαρακτήρα της κάθε επανάστασης, ανάλογα με τις αντιθέσεις και τα προβλήματα που λύνει. Ηγέτης της κάθε επανάστασης δεν είναι υποχρεωτικά η τάξη που έχει τη μεγαλύτερη αριθμητική δύναμη, αλλά η τάξη που καθορίζει τη γραμμή, τα συνθήματα, το κοινωνικό περιεχόμενο αυτής της επανάστασης, η τάξη που εκφράζει στον ένα ή στον άλλο βαθμό τα συμφέροντα όλων των άλλων κινητήριων δυνάμεων και που με τη νίκη της επανάστασης ανεβαίνει στην εξουσία, είτε μόνη της είτε με τους συμμάχους της.
Στις κλασσικές αστικές επαναστάσεις κινητήριες δυνάμεις ήταν η αστική τάξη, η αγροτική τάξη, η εργατική τάξη, οι βιοτέχνες κλπ. Η αστική τάξη, σε σύγκριση με τις άλλες κινητήριες δυνάμεις, αποτελούσε μια ασήμαντη μειοψηφία. Ωστόσο ήταν ο ηγέτης των επαναστάσεων αυτών, γιατί αυτή καθόριζε το κοινωνικό περιεχόμενο τους και αυτή ανέβαινε στην εξουσία με τη νίκη τους.
Στη Τσαρική Ρωσία, τον Οκτώβρη του 1917 για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης πάλαιψαν οι εργάτες, οι αγρότες, η φτωχολογιά των πόλεων. Οι εργάτες ήταν κάμποσες φορές λιγότεροι από τους αγρότες. Αποτελούσαν όμως την ηγετική δύναμη της επανάστασης, γιατί ήταν οι φορείς των νέων παραγωγικών σχέσεων, οι εκφραστές των συμφερόντων όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα η πιο οργανωμένη, η πιο πειθαρχημένη, η πιο ισχυρή πολιτικά και θεωρητικά δύναμη, η μόνη ικανή να κατευθύνει με συνέπεια τον αγώνα ως το τέλος.
Αν με τέτια επιστημονικά κριτήρια εξεταστεί το περιεχόμενο της κινέζικης επανάστασης και ο ρόλος που έπαιξε σ' αυτήν η κάθε κινητήρια δύναμή της, θα γίνει φανερό ότι στην επανάσταση αυτή η αγροτιά αποτέλεσε την πιο πολυάριθμη κινητήρια δύναμη, τον ηγετικό ρόλο όμως τον έπαιξε το προλεταριάτο.
Η εφαρμογή των ίδιων κριτηρίων στις περιπτώσεις που αναφέρονται στη χώρα μας κάνει επίσης φανερό ότι και εδώ η εργατική τάξη έπαιξε το ρόλο του ηγέτη και η αγροτιά το ρόλο της ισχυρότερης αριθμητικά κινητήριας δύναμης.

Δημήτρη Σάρλη "Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία"  έκτη έκδοση  Σύγχρονη Εποχή 1987

No comments:

Post a Comment