Pages

Wednesday, May 1, 2013

Με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιστημόνων και διανοουμένων, που μπαίνουν στην εργατική τάξη, μήπως αλλάζει σιγά σιγά το ειδικό τους βάρος σ' αυτή σαν πρωτοπόρος δύναμης ή μήπως, αντίθετα, αυτή η αύξηση βοηθάει στην ανάπτυξη του οπορτουνισμού; Επίσης, μήπως συμβάλει στην ανάπτυξη του οπορτουνισμού και η εισροή στην εργατική τάξη καταστρεμμένων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και άλλων μικροαστών;

Η αύξηση της αριθμητικής δύναμης των επιστημόνων και διανοουμένων που περνούν στις γραμμές της εργατικής τάξης δεν οδηγεί αυτόματα στην αντίστοιχη αύξηση του ειδικού τους βάρους στην άσκηση του πρωτοποριακού της ρόλου. Όπως κάθε άλλο τμήμα του προλεταριάτου, έτσι και οι διανοούμενοι, για να γίνουν ικανοί να παίξουν πρωτοποριακό ρόλο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση, να ενστερνιστούν τα ιδανικά της εργατικής τάξης και να διαπαιδαγωγηθούν αγωνιστικά.

Αλλά αυτή η διαμόρφωση των αρετών του πρωτοπόρου αγωνιστή απαιτεί χρόνο. Εκτός αυτού, δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Η πείρα δείχνει ότι πολλοί τέτιοι επιστήμονες και διανοούμενοι κατανοούν σχετικά γρήγορα τη νέα ταξική τους θέση, μελετούν σοβαρά το μαρξισμό λενινισμό. συμμετέχουν δραστήρια στην ταξική πάλη. περνούν στις γραμμές του κομμουνιστικού κόμματος και γίνονται αληθινοί επαναστάτες. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που παραμένουν αιχμάλωτοι της μικροαστικής ή αστικής ιδεολογίας και στέκονται μακριά από το επαναστατικό κίνημα, όπως και άλλοι που, παρόλο που παίρνουν μέρος στο επαναστατικό κίνημα, δεν απαλάσσονται από τις μικροαστικές αντιλήψεις τους και γίνονται φορείς μη προλεταριακών, οπορτουνιστικών τάσεων μέσα σ' αυτό.
Επομένως η αύξηση του ειδικού βάρους των επιστημόνων και διανοουμένων στην άσκηση του πρωτοποριακού ρόλου της εργατικής τάξης είναι ανάλογη όχι με τους ρυθμούς της αριθμητικής τους αύξησης, αλλά με τους ρυθμούς της επαναστατικής τους διαπαιδαγώγησης.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους καταστραμένους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες που γίνονται προλετάριοι. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι νεοστρατολογημένοι αυτοί προλετάριοι ασχολούνται με τα διάφορα είδη της σωματικής εργασίας και γι' αυτό, σε σύγκριση με τους νεοστρατολογημένους προλετάριους της πνευματικής εργασίας, απαλλάσσονται γρηγορότερα από το βάρος των μικροαστικών αντιλήψεων.

Συμπερασματικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η διεύρυνση των γραμμών της εργατικής τάξης με την εισροή επιστημόνων, διανοουμένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ, από τη μια μεριά, δυναμώνει αντικειμενικά τις θέσεις της εργατικής τάξης και συμβάλλει παραπέρα στη δημιουργία μιας από τις αντικειμενικές υλικές προϋποθέσεις του περάσματος στο σοσιαλισμό, από την άλλη μεριά, συνδέεται με κινδύνους, γιατί το τμήμα αυτό της εργατικής τάξης, στο βαθμό που δεν διαπαιδαγωγείται ταξικά, αποτελεί μια από τις κοινωνικές βάσεις του οπορτουνισμού, τόσο του δεξιού, όσο και του αριστερού. Και η απόκρουση των κινδύνων αυτών είναι έργο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όλων των συνειδητών προλετάριων. Απαιτεί αδιάλλαχτη πάλη ενάντια σε κάθε εκδήλωση του οπορτουνισμού και ακούραστες προσπάθειες για το τράβηγμα κάθε νεοστρατολογημένου προλετάριοι· στην ταξική πάλη και για την αγωνιστική του διαπαιδαγώγηση στην πορεία της

Δημήτρη Σάρλη "Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία"  έκτη έκδοση  Σύγχρονη Εποχή 1987

No comments:

Post a Comment