Pages

Monday, April 8, 2013

Υπάρχουν στην Ελλάδα φτωχοί εργάτες που είναι εργάτες γης, δηλαδή δουλεύουν σε μεγαλοκτηματίες με μισθό; Ταξικά πού ανήκουν; Μπορούν να συμπεριληφθούν στην εργατική τάξη; Ποιος είναι ο ρόλος τους; Μπορούν ν'αποτελέσουν πρωτοπορία;

Ναι υπάρχουν. Το 1971 η αριθμητική τους δύναμη ήταν περίπου 65.000. Απασχολούνται κατά κανόνα σε νοικοκυριά πλούσιων χωρικών και σε καπιταλιστικές γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Στο βαθμό που αυξάνει η χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνικών μέσων στην αγροτική οικονομία και δημιουργούνται μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε καπιταλιστική βάση. αλλάζει η σύνθεσή τους. Μειώνεται ο αριθμός αυτών που κάνουν ανειδίκευτη εργασία και αυξάνει ο αριθμός των μηχανοκαλλιεργητών, δηλαδή των εργατών που οδηγούν, χειρίζονται και εξυπηρετούν τις διάφορες αγροτικές μηχανές.

Οι εργάτες γης έχουν τα ίδια ταξικά γνωρίσματα με τους προλετάριους όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας. Γι' αυτό και από κάθε άποψη ανήκουν στην εργατική τάξη. Αυτή την ταξική τους θέση υποδηλώνει και το γεγονός ότι ονομάζονται εργάτες γης ή αγροτικό προλεταριάτο. Σαν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, το αγροτικό προλεταριάτο παίζει στο χώρο του το ρόλο που παίζει αυτή στο σύνολο της. Εξυπακούεται βέβαια, ότι όπως όλη η τάξη, έτσι και αυτό, για να μπορέσει να παίξει τον πρωτοποριακό του ρόλο, πρέπει να έχει αποκτήσει ταξική συνείδηση και να είναι οργανωμένο. Επιβάλλεται όμως να σημειωθεί ότι το αγροτικό προλεταριάτο, ενώ αντικειμενικά έχει όλα τα προσόντα για να παίξει θαυμάσια πρωτοποριακό ρόλο στην ύπαιθρο, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό στο βαθμό και στην κλίμακα που μπορούν να τον παίξουν οι εργάτες των πόλεων και πρώτα απ' όλα οι βιομηχανικοί εργάτες, που αποτελούν τον πυρήνα της εργατικής τάξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τελευταίοι διαθέτουν μια σειρά πλεονεκτήματα, έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης, είναι πολύ πιο οργανωμένοι, έχουν πιο ανώτερο μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο κλπ. κλπ.

Δημήτρη Σάρλη "Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία"  έκτη έκδοση  Σύγχρονη Εποχή 1987

No comments:

Post a Comment