Pages

Monday, April 22, 2013

Γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι πρωτοπορία είναι τα πιο συνειδητοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης, της αγροτικής τάξης και των διανοουμένων;

Κατ' αρχήν πρέπει να αποσαφηνιστεί η έννοια που δίνεται εδώ στη λέξη συνειδητοποίηση. Να προσδιοριστεί η τάξη της οποίας τα συμφέροντα και τους σκοπούς έχουν συνειδητοποιήσει τα τμήματα αυτά της αγροτιάς και των διανοουμένων. Τέτιο θέμα φυσικά δεν μπαίνει για το συνειδητό τμήμα της εργατικής τάξης, γιατί αυτό είναι συνειδητό επειδή ακριβώς έχει κατανοήσει τη θέση και την ιστορική αποστολή της τάξης του.

Αν λοιπόν το ερώτημα αφορά εκείνους τους αγρότες και τους διανοούμενους που δέχονται τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, που έχουν κατανοήσει την ανάγκη της κοινής πάλης όλων των εργαζόμενων για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης, και που παίρνουν δραστήριο μέρος σ' αυτήν την πάλη, τότε πρέπει να πούμε ότι ασφαλώς αυτοί οι αγρότες και διανοούμενοι παίζουν πρωτοποριακό ρόλο. Και παίζουν τέτιο ρόλο, γιατί όλη τους η δράση έχει αφετηρία της τις θέσεις της πρωτοπόρος τάξης, της εργατικής.
Όπως άλλωστε είναι γνωστό, το μαρξιστικό  λενινιστικό κόμμα, μέσω του οποίου η εργατική τάξη παίζει τον ηγετικό της ρόλο, κλείνει στις γραμμές του τέτιους εκπροσώπους όχι μόνο των αγροτών και των διανοουμένων, αλλά και των επαγγελματιών. Βιοτεχνών και όλων γενικά των εργαζομένων. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο γεγονός ότι η εργατική τάξη αγωνίζεται για την κοινωνική απελευθέρωση όχι μόνο του εαυτού της, αλλά όλων των εργαζομένων. Είναι η μόνη τάξη που τα συμφέροντά της εναρμονίζονται με τα θεμελιακά συμφέροντα όλοιν των εκμεταλλευομένων και καταπιεζομένων.
Αν το ερώτημα αφορά αγρότες και διανοούμενους συνειδητοποιημένους με οποιαδήποτε άλλη έννοια, αυτοί δεν μπορούν να παίξουν πρωτοποριακό ρόλο στον αγώνα για το σοσιαλισμό, γιατί φορέας του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής δεν μπορεί να είναι καμιά άλλη τάξη, εκτός από την εργατική.

Δημήτρη Σάρλη "Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία"  έκτη έκδοση  Σύγχρονη Εποχή 1987

No comments:

Post a Comment