Pages

Thursday, February 14, 2013

Ισχύουν οι όροι «εργάτες του πνεύματος» και «προλεταριακή διανόηση; Τι εκφράζουν;

Η λέξη «εργάτης» ή «εργάτες» χρησιμοποιείται τόσο στην παραπάνω, όσο και σε μερικές άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. «εργάτες της επιστήμης». Στις περιπτώσεις όμως αυτές δεν έχει συγκεκριμένο ταξικό νόημα, δεν προσδιορίζει την ταξική θέση των ατόμων για τα οποία χρησιμοποιείται, αλλά δείχνει και ταυτόχρονα εξαίρει το είδος της εργασίας τους, τον τομέα της απασχόλησής τους. Έτσι οι δυο παραπάνω εκφράσεις αποτελούν άλλες, ευφημιστικές ονομασίες των επιστημόνων και των διανοουμένων, χωρίς να μας λένε αν οι διανοούμενοι και οι επιστήμονες αυτοί ανήκουν στην αστική τάξη, στα μεσαία στρώματα της πόλης ή στην εργατική τάξη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον όρο «προλεταριακή διανόηση». Ο όρος αυτός έχει, όχι κοινωνικό ταξικό, αλλά πολιτικό περιεχόμενο. Προσδιορίζει τους ανθρώπους που διαθέτουν (αποκτημένες σε ανώτερες σχολές ή με αυτομόρφωση ή και με τους δυο αυτούς τρόπους) ικανότητες πνευματικής, ιδεολογικής εργασίας, έχουν υιοθετήσει την επαναστατική προλεταριακή ιδεολογία και εργάζονται για τη διάδοσή της και την ανάπτυξή της.
Φυσικά, όλες αυτές οι χρήσεις των δυο αυτών λέξεων είναι σωστές. Πρέπει μάλιστα να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και άλλες χρήσεις τους, αλλά κάθε φορά το ακριβές νόημά τους εξαρτάται από τα συμφραζόμενα.

Δημήτρη Σάρλη "Η εργατική τάξη και ο ρόλος της στη σημερινή ελληνική κοινωνία"  έκτη έκδοση  Σύγχρονη Εποχή 1987

No comments:

Post a Comment